Staffan Moberg
Staffan Moberg är jurist vid branschorganisationen Svensk Försäkring, vilka organiserar de svenska försäkringsbolagen i Sverige såsom kontaktyta gentemot samhällets aktörer. Staffan kommer närmast från ett deltagande i SMHIs Insynsråd, men har nu valt att istället mer konkret vara med och påverka Sveriges klimatanpassningsarbete inom Expertrådet. Förordandet avser tidsperioden 2025 – 2026.

Frågan om klimatanpassning har stått högt på agendan ända sedan 2005 när Staffan - såsom försäkringsbranschens representant - förordnades till expert i Klimat och sårbarhetsutredningen. Försäkringsbolagen är en aktör som i sin dagliga verksamhet ser de konsekvenser och förändringar av riskbilden som ett förändrat klimat medför. Målsättningen är att kunna bibehålla det goda försäkringsskyddet som finns i våra försäkringar för skador till följd av klimatförändringarna. Det är mot den bakgrunden naturligt att verka för en ökad klimatanpassning i samhället.
Genom olika rapporter och statistik över naturskadehändelser har Svensk Försäkring lyft behovet av en bättre klimatanpassning. Tillsammans med IVL Svenska Miljöinstitutet har Svensk Försäkring genomfört sju stycken kartläggningar av kommunernas strategiska arbete med klimatanpassning; Något som genomförs vartannat år. Syftet är att belysa hur aktivt Sveriges kommuner arbetar med klimatanpassning.
Men klimatanpassning är ett gemensamt ansvar för alla berörda i Sverige. Det innebär att vi behöver ha ett regelverk som tydliggör vem som har ansvar och hur kostnader ska/kan fördelas. Detta saknas alltjämt. Redan som expert i 2017 års Klimatanpassningsutredning försökte Staffan få denna fråga klarlagd, men med ett klent resultat.
Klimatförändringarnas effekter tilltar och bör ses i ett långt perspektiv. Vi står alltjämt i början av dessa förändringar. Det betyder att vi har tid på oss att anpassa Sverige till en bättre motståndskraft mot dessa förändringar. Men samtidigt måste vi redan nu börja ta hänsyn till förhållanden vi får på andra sidan nästa sekelskifte. Planeringen behöver ske i närtid, men åtgärder kan många gånger vänta eller ske successivt. Med detta sagt bör vi vara noga med att inte förvärra våra förutsättningar för en god klimatanpassning.
Försäkring har vi framför allt för katastrofhändelser. Vi behöver därför bygga bort de frekventa klimatrelaterade skadorna och därigenom kunna bibehålla ett gott försäkringsskydd även i framtiden med sikte på de allvarliga händelserna.