Ny rapport belyser Sveriges framtida klimat
Sverige står inför omfattande klimatförändringar som påverkar både natur och samhälle. En ny rapport från SMHI, beställd av Nationella expertrådet för klimatanpassning, presenterar Sveriges framtida klimat utifrån rådande kunskapsläge. Rapporten utgör en viktig del av den kommande nationella klimat- och sårbarhetsanalysen.

– Denna rapport utgör en viktig pusselbit i det fortsatta arbetet med klimatanpassning i Sverige. Genom att förstå och analysera de pågående och framtida förändringarna kan åtgärder vidtas för att minska sårbarheten och stärka beredskapen mot klimatrelaterade risker. Med en högre temperatur, förändrade nederbördsmönster och stigande havsnivåer är det avgörande att beslutsfattare och samhället i stort rustar sig för den framtid som klimatförändringarna medför, säger Elin Sjökvist, projektledare vid SMHI.
Den nya rapporten presenterar Sveriges framtida klimat utifrån rådande kunskapsläge, med analyser där meteorologiska, hydrologiska och oceanografiska klimatindikatorer är inkluderade. En klimatindikator är ett sätt att beskriva klimatet och dess eventuella förändring. Det kan vara temperatur och nederbörd, men också till exempel kalla dygn, vattenföring och havsnivå. För de flesta indikatorer presenteras resultatet på kartor för hela Sverige. Till stöd för tolkning av underlaget finns beskrivande texter, där förändringen jämförs mellan olika delar av Sverige, under olika tidsperioder och olika scenarier.
Rapporten är producerad av SMHI på uppdrag av det Nationella expertrådet för klimatanpassning. Den utgör en del av underlaget till den nationella klimat- och sårbarhetsanalys som tas fram av Expertrådet på uppdrag av regeringen, men ska även fungera som stöd till myndigheter, kommuner, regioner, företag och frivilligorganisationer i deras bedömningar av klimatrelaterade risker.
– Vi befinner oss i en mycket snabb klimatförändring, vilket framgår tydligt av den data vi har tillgång till, både nationellt och internationellt. Den nya rapporten sammanfattar aktuellt kunskapsläge för Sverige och vad vi har att vänta oss om inte utsläppen minskar kraftigt nu. Det är viktigt att alla aktörer i samhället är väl medvetna om att klimatet förändras och hur vi kommer att påverkas för att kunna vidta rätt åtgärder i rätt tid, avslutar Karin Lundgren Kownacki, utredare i Expertrådets sekretariat.
Ta del av rapporten på SMHIs webbplats Pdf, 11.3 MB.
Läs mer om Expertrådets uppdrag att ta fram en nationell klimat- och sårbarhetsanalys
Läs mer om utsläppsscenarios i Kunskapsbanken på SMHIs webbplats Länk till annan webbplats.
Upptäck Klimatscenariotjänsten på SMHIs webbplats Länk till annan webbplats.