Huvudinnehåll

Fokus på kostnad och nytta i ny rapport från Expertrådet

Uppdaterad

Publicerad

Det Nationella expertrådet för klimatanpassning presenterar nu en rapport om klimatanpassningsåtgärder utifrån ett kostnads- och nyttoperspektiv. Rapporten innehåller bland annat en kartläggning av genomförda kostnads-nyttoanalyser i Sverige och ett förslag på metod för att göra kostnads-nyttoanalyser kopplat till klimatanpassningsåtgärder.

Bild av framsidan på en rapport.

Nationella expertrådet för klimatanpassning gav under hösten 2022 konsultföretaget Ramboll i uppdrag att genomföra en kartläggning av genomförda kostnads-nyttoanalyser kopplat till klimatanpassningsåtgärder i Sverige. Nu presenteras resultatet i en rapport.

– Genom rapporten ville vi bidra till att öka kunskapen om, och underlätta arbetet med att ta fram kostnads-nyttoanalyser kopplat till klimatanpassningsåtgärder. Kostnads-nyttoanalyser används sällan som beslutsunderlag för investeringar idag. Därför är det övergripande målet med rapporten som nu presenteras, att fler genomför kostnads-nyttoanalyser som ett viktigt verktyg för att underlätta kommunala, regionala och nationella beslutsprocesser, berättar Therese Sjöberg, ansvarig för sekretariatet för Nationella expertrådet för klimatanpassning, knutet till SMHI.

Kostnads-nyttoanalyser genomförs sällan

Rambolls kartläggning visar att det hittills endast har gjorts ett begränsat antal kostnads-nyttoanalyser kopplat till klimatanpassningsåtgärder i Sverige. Det är problematiskt eftersom beslutsfattare riskerar att missbedöma värdet och nyttan av en klimatanpassningsåtgärd och därmed fatta investeringsbeslut på felaktiga grunder.

– I studien har Ramboll undersökt 18 kostnads-nyttoanalyser för klimatanpassningsåtgärder. Undersökningen visar att de flesta av de klimatanpassningsåtgärder som kartlagts har varit samhällsekonomiskt lönsamma, berättar Therése.

Kostnads-nyttoanalys i tio steg

Baserat på den kartläggning och analys som Ramboll genomfört rekommenderar de en metod för kostnads-nyttoanalys av klimatanpassningsåtgärder. Metoden består av tio steg.

– Rambolls förslag bygger på en grundutformning för kostnads-nyttoanalys anpassad för klimatanpassningsåtgärder. Metoden visar tydligt vad som ingår och inte ingår i en kostnads-nyttoanalys kopplat till klimatanpassningsåtgärder, och den kan användas av kommuner eller andra aktörer som ett viktigt beslutsunderlag i deras klimatanpassningsarbete, berättar Therése.

Rapporten om kostnads-nyttoanalyser finns nu tillgänglig här på Expertrådets webbplats.

 

Mette Lindahl Olsson

"Flera av de kostnads- nyttoanalyser som studerats i uppdraget kopplar till förebyggande åtgärder mot naturolyckor, bland annat för att anpassa Sverige till de effekter som följer av ett förändrat klimat. Kommuner kan söka bidrag från MSB för sådana åtgärder som skyddar befintlig bebyggelse mot översvämning, ras, skred eller erosion. 2023 har MSB drygt 500 miljoner kronor att fördela. För att kunna bedöma kommunens ansökan behöver den innehålla bland annat en riskbedömning, beräknade kostnader för åtgärden och vad som ska skyddas samt en bedömning av kostnad och nytta. Det finns ett stort behov av att utveckla metoder och lära mer dels om samhällets kostnader för olyckor och kriser och dels om att väga in olika intressen i kostnad-nyttoanalyser för att kunna fatta väl underbyggda beslut."

Mette Lindahl Olsson, enhetschef för naturolyckor och beslutsstödsystem på MSB och ledamot i Nationella expertrådet