Stort engagemang vid uppstartsmöte för expertgrupper
I höstas bjöd Nationella expertrådet in till deltagande i arbetet med en nationell klimat- och sårbarhetsanalys (NKSA). Rådet har nu haft ett första möte med de nyformade expertgrupperna.
Det Nationella expertrådet för klimatanpassning är tillsatt av regeringen, med uppgift att utvärdera det nationella arbetet med klimatanpassning i Sverige och ge förslag på inriktningen av det fortsatta arbetet.
Rådet fick i december 2023 i uppdrag att ta fram en nationell klimat- och sårbarhetsanalys (NKSA) för Sverige. Syftet med NKSA:n är att analysera och bedöma de främsta klimatrelaterade riskerna för samhälle och ekosystem i Sverige. Arbetet ska färdigställas under våren 2026, och utgör ett viktigt underlag till rådets andra rapport till regeringen som ska överlämnas i slutet av 2026.
Expertgrupper bidrar i arbetet
Expertrådet ser ett brett deltagande av experter från olika sakområden som avgörande för att fånga upp hur klimatförändringen påverkar människor, samhälle och naturmiljö i Sverige. Därför gick rådet i höstas ut med en förfrågan om deltagande i expertgrupper för att bidra till den nya NKSA: n. Nu har fem grupper bildats, med ansvar för varsitt område; Hälsa, Ekosystem, Bebyggd miljö och Infrastruktur, Livsmedelsförsörjning samt Näringsliv och naturresurser. Helhetssyn Vatten kommer att integreras i samtliga områden.
– Det är mycket viktigt att NKSA:n tas fram i bred samverkan med experter med olika kompetens och från olika sektorer i samhället. Jag är så glad för den respons Expertrådet fick på vår inbjudan i höstas, vi möttes av ett stort engagemang från experter runt om i landet. De grupper vi nu har format utgör tillsammans en oslagbar bredd av kompetens och erfarenheter som är mycket värdefulla för oss i vårt fortsatta arbete, säger Åsa-Britt Karlsson, ordförande för det Nationella expertrådet för klimatanpassning.
Ett startskott
Samtliga grupper deltog vid ett första möte i januari. Mötet var digitalt och samlade närmare 130 experter.
– Mötet i januari var startskottet på en intensiv fas av kunskapsinsamling. Nu jobbar grupperna vidare, både i digitala forum och i fysiska workshopar, inom sina respektive ämnesområden. Vi ser mycket fram emot att leda arbetet och så småningom kunna presentera Sveriges första nationella klimat- och sårbarhetsanalys, avslutar Susanne Skyllerstedt, projektledare för arbetet med NKSA:n vid Expertrådets sekretariat, vid SMHI.