Nationella expertrådet för klimatanpassning, ordbild.

Workshop om livsmedel

Workshoppen om livsmedel ingick i en serie expertworkshoppar arrangerade av Nationella expertrådet för klimatanpassning. Syftet var att diskutera så kallade indirekta effekter, det vill säga hur klimatförändringar i andra länder påverkar Sverige.

Workshoppen om livsmedel arrangerades den 4 februari 2020, med 15-talet deltagare från forskning, myndigheter och intresseorganisationer.

Följande risker och möjligheter diskuterades:

  • Brist på importerade varor eller extremväder som påverkar produktion eller transport.
  • Långsiktigt minskande tillgång på en importerad vara på grund av gradvis ändrade odlingsförutsättningar och ökat behov av att föda den egna befolkningen i andra länder.
  • Förändrad (försämrad) kvalitet hos importerade varor på grund av klimatförändringar.
  • Ökade möjligheter till export på grund av att andra regioner får försämrade produktionsförhållanden.