Nationella Expertrådet för klimatanpassning bjuder in till deltagande i arbetet med en nationell klimat- och sårbarhetsanalys

Regeringen har gett det Nationella expertrådet för klimatanpassning uppdraget att ta fram en nationell klimat- och sårbarhetsanalys (NKSA). Rådet söker nu personer med sakkunskap kopplat till klimatförändringens effekter och klimatanpassning som kan ingå i expertgrupper kopplat till framtagandet av NKSA:n. Dessa expertgrupper utgör en avgörande del i arbetet med uppdraget.

Det Nationella expertrådet för klimatanpassning är tillsatt av regeringen, med uppgift att utvärdera det nationella arbetet med klimatanpassning i Sverige och ge förslag på inriktningen av det fortsatta arbetet. Rådet fick i december 2023 ett utökat uppdrag; att ta fram en nationell klimat- och sårbarhetsanalys för Sverige.

Rådet ser ett brett deltagande av experter från olika sakområden som avgörande för att fånga upp hur klimatförändringen påverkar människor, samhälle och vår naturmiljö i Sverige. Därför söker Rådet nu deltagare till expertgrupper för insatser under 2025.

Fem övergripande områden

Syftet med den nationella klimat- och sårbarhetsanalysen är att analysera och bedöma de främsta klimatrelaterade riskerna för samhälle och ekosystem i Sverige. Den kunskap som framkommer i analysen ger en viktig grund för förståelsen av den svenska sårbarheten och exponeringen för klimatförändringens effekter i ett nationellt perspektiv. Det är avgörande för framtida slutsatser om vad som behöver göras för att stärka klimatanpassningsarbetet i Sverige. Genom expertgrupperna ges nu en unik möjlighet att bidra med kunskap, perspektiv och erfarenheter.

De klimatrelaterade riskerna bedöms för olika delar av Sverige utifrån fem övergripande områden:

  • Hälsa
  • Ekosystem
  • Bebyggd miljö och Infrastruktur
  • Livsmedelsförsörjning
  • Näringsliv och naturresurser.

Ett område på tvären är: Helhetssyn Vatten. Detta ingår i samtliga fem områden.

Bild som visar fem system som ingår i helhetssyn vatten.

Vad förväntas av mig som deltagare?

Arbetet inom expertgrupperna kommer främst att ske under januari till juni 2025. Som deltagare i en expertgrupp förväntas du bidra aktivt i arbetet genom att medverka i:

  • tre förberedande digitala möten (á 1-2h under jan – mar 2025)
  • en fysisk workshop i Stockholm
    • Ekosystem - tisdag 18 mars 2025
    • Livsmedelsförsörjning - onsdag 26 mars 2025
    • Näringsliv och naturresurser - torsdag 27 mars 2025
    • Hälsa - torsdag 3 april 2025
    • Bebyggd miljö och infrastruktur - onsdag 9 april och torsdag 10 april 2025
  • en digital hearing där preliminära resultat presenteras och diskuteras (4-6h under juni 2025)
  • visst för- och efterarbete

Om du vill finns även möjlighet att engagera dig mer i arbetet genom att exempelvis granska delar av metod, underlag samt textutkast.

Lunch och fika ingår vid de fysiska träffarna. Det Nationella expertrådet för klimatanpassning har dock inte möjlighet att ersätta deltagande experter för resekostnader eller nedlagd arbetstid.

Som deltagare får ni en unik möjlighet att aktivt bidra till den nationella klimat- och sårbarhetsanalysen, stärka era professionella nätverk och spela en central roll i Sveriges arbete med klimatanpassning inom just ert expertområde!

Anmäl ditt intresse senast den 13 oktober 2024

Genomförandet av en nationell klimat-och sårbarhetsanalys utifrån fem systemområden kräver att deltagarna i expertgrupperna besitter gedigen kunskap inom sina respektive områden. Om du känner till någon expert som du anser bör medverka i detta viktiga arbete, tipsa gärna.

Anmäl dig genom webbformulär

Observera att du är välkommen att anmäla intresse till deltagande i mer än ett område.

Rådet kommer utifrån intresseanmälningarna göra ett urval av anmälda experter – för att säkerställa att en bredd av aktörer och expertis uppnås inom respektive expertgrupp. Svar om deltagande kommer att skickas ut i november 2024.

Har du frågor?

Vid frågor kontakta det Nationella expertrådet för klimatanpassning på klimatanpassningsrad@smhi.se